Wat jullie sowieso linkt is Allinq! Hoe lang ben je al ‘verbonden’ met Allinq? Asjen: “Officieel sinds 2018, maar daarvoor al 8 jaar op inleenbasis. Altijd in dezelfde functie en het is een fijn team!” Marien fietst nu 4 jaar voor ons; Allinq was eerst sponsor van WV de IJsselstreek en sinds vorig jaar hoofsponsor op continentaal niveau. “Dat was heel goed nieuws, want dit geeft ons veel meer kansen om succesvol koersen te rijden, met beter materiaal. Met wielrennen op zich begon ik vrij laat, pas om mijn 17e. Ik was al wel sportief en fietste sowieso iedere dag heel wat kilometers naar school en terug. Maar het leek mij leuker samen te fietsen, dus sloot ik me aan bij een vereniging. Alhoewel ik weinig ervaring had, merkte ik al snel dat ik niet onderdeed voor anderen, dus dit was echt mijn ding!”

Asjen startte rond dezelfde leeftijd met modelvliegtuigen. “Dat was op mij 18e. Ik begon eerst met radiografisch bestuurbare auto’s. Bij de hobbywinkel zag ik ook vliegtuigen staan en mijn interesse sloeg snel om. Toen ben ik een paar keer met mijn vader gaan kijken bij het ‘modelvliegveld’ in Dalfsen waar ik voor het eerst zelf mocht vliegen. Zo gaaf! Al snel kocht ik mijn eerste vliegtuig, waarin ik zelf de apparatuur en motor inbouwde. Ook het leren vliegen ging via de vereniging in Dalfsen, want dat is niet iets wat je zomaar even doet.”

Leren vliegen, leren fietsen; dát verschilt. Maar dan nog, jullie trainen vast allebei om beter te worden, om te ‘presteren’? Marien: “Bij ons staat presteren wel bovenaan, als team. Want je kunt individueel nog zo’n goede wielrenner zijn, als je je niet kunt aanpassen in het belang van het team heeft de ploeg niets aan jou. En natuurlijk rijd je ook voor jezelf, dus is het een combinatie tussen de individuele klasse en hoe je dat weet in te passen in de ploeg. Ieder teamlid heeft ook zijn eigen vaardigheden en sterke punten. Eindigt een wedstrijd bijvoorbeeld in een massasprint, dan hoeven ze op mij niet te rekenen als sprinter. Terwijl als je een koers hebt met veel wind, waarbij je qua techniek in een waaiervorm rijdt, daar word ik weer blij van. Van te voren maak je daarom ook duidelijke afspraken, zodat de juiste mens op de juiste plaats zit. Zo vul je elkaar aan, vanuit kracht, tactiek en techniek.

Qua training focus je vooral op het verbeteren van je kwaliteiten. Want het niveau bij het wielrennen is zo hoog, dat je alleen dán het verschil kunt maken.” Marien zijn specialiteit is tijdrijden. “Ik ben dan vooral bezig met de kleine details waarin ik nog tijdswinst kan behalen. Denk alleen al aan het soort helm, dat kan zo 10 tot wel 40 seconden schelen op een rit van 30 km. Dat lijkt weinig, maar tel al dat soort factoren bij elkaar op en je komt wellicht als eerste over de streep.”

“Je moet je skills wel onderhouden om het niet te verleren”

Asjen in actie

Modelvliegen, daar kun je over praten, maar eigenlijk moet je het gewoon zien. Op Facebook deelt de vereniging foto’s en video’s.

Voor Asjen is dat presteren iets minder belangrijk en hij hoeft geen rekening te houden met een team, alhoewel hij natuurlijk mede liefhebbers ontmoet bij de vereniging. Maar steeds beter willen worden is wél iets dat bij hem past. “Als eerste komt er veel bij kijken om te leren vliegen, en dan heb je nog verschillende categorieën vliegtuig met ieder een eigen techniek. Van zweef-, motor, benzinevliegtuig tot zelfs een straaljager. Bijna niet van echt te onderscheiden hoor, inclusief het imponerende geluid. Als de techniek beheerst neem je een examen af en ontvang je je brevet; dat is er ook uit veiligheid. Maar dan ben je er nog niet. Je moet je skills echt wel onderhouden om het niet te verleren. Maar dat is voor mij ook het leukste, de vele vlieguren en beter worden in spectaculaire figuren.”

We horen passie, waar zit dat hem in voor jou? Asjen: “Sowieso is modelvliegen iets waar ik niet op uitgekeken raak. Er komt altijd wel iets nieuws voorbij. En zeg nou zelf, zo’n vliegtuig van 4,5 meter spanwijdte kunnen besturen, dat is toch mooi. Maar het liefst doe ik aan battle stuntvliegen waarbij je toestel ‘3D aerobatic’ figuren maakt door de lucht. Daar gebruik ik een speciaal toestel voor. Vooral de ‘pop top’ is een lastig figuur waarbij je vliegtuig recht omhoog gaat en dan in een ‘flat spin’ naar beneden!” (maakt handgebaren).

Voor Marien zit de passie vooral in het grensverleggend bezig zijn. Als hij terugkijkt, heeft hij een flinke groei doorgemaakt. “Dat is vet. En ook met de groei van een vereniging naar het continentale niveau, dat ik daar onderdeel van mag zijn. Dat lijkt wel een verhaal uit een film!”

We schakelen weer over van de weg naar het luchtruim… Asjen, als je het hebt over het stuntvliegen, dan kan dat niet met ieder toestel. Hoe belangrijk is het materiaal waarmee je werkt? “Kortgezegd: licht en stevig! Een vliegtuig moet wendbaar zijn en natuurlijk tegen een stootje kunnen. Het materiaal is daarom vaak carbon, speciaal balsahout of vliegtuigtriplex. En glasvezel! Dat kom ik dus in mijn werk én mijn hobby tegen. Dit wordt vaak gebruikt voor de vleugels en romp.”

Dat is dan een hele duidelijke link met jou Marien, licht en stevig materiaal! “Klopt! Dan voeg ik daar alleen nog aerodynamica aan toe, en het kan niet anders of dat geldt ook voor Asjen (wat hij direct  beaamt). En voor het wielrennen gaat het dan al snel om de vorm van je fiets en helm, maar hóe je op de fiets zit, is qua luchtstroming eigenlijk van groter belang.”

Over materiaal gesproken, hoort de ondergrond daar natuurlijk ook bij. Jullie zullen beiden wel voor een strakke baan kiezen? Asjen: “Een ruwere ondergrond zoals een weiland zou de kist flink kunnen beschadigen. Ik moet er niet aan denken.” “Voor mij gaat dat niet helemaal op”, vult Marien aan. “Je denkt al snel aan een strak wegdek, maar wij fietsen ook wel over gravel of kasseien. Dan heb je wel andere banden nodig, maar het is een leuke afwisseling.”

En qua verzameling van ‘materiaal’? Marien, 1 racefiets neem ik aan en misschien een reserve? Marien lacht: “Ik heb een stadsfiets! En naast een koersfiets nog een tijdritfiets. In die laatste zit het verschil vooral in het stuur; hier kan ik met mijn armen op liggen voor een plat bovenlichaam en het geeft dus een perfecte aerodynamica.” Daar overtreft Asjen hem dan in ieder geval qua verzameling. “Tsja, ik kom uit op zo’n 8 vliegtuigen denk ik op ’t moment. Van elektro tot benzine en van een klein funmodel tot groot op schaal. Met als wens… nog eens een straaljager. Dat zou wel heel gaaf zijn!”

Nu heb je een mooie route voor ons uitgezocht Marien, over de Veluwe. In hoeverre gaan jullie ook de grens over? Asjen: “Meestal voor events en shows. Zo is er binnenkort weer een show in Duitsland met veel demo’s en stands van leveranciers, daar kan ik wel van genieten. In Duitsland zijn er sowieso meer events, omdat je daar meer ruimte hebt om te vliegen. Maar bijvoorbeeld ook in Oostenrijk waar de uitdaging weer groter is door de stuwing van de wind in combinatie met de bergen.”

Marien fietst vooral in Nederland en de Veluwe-route is er echt een van persoonlijke hand: “Ten eerste vind ik hem zo tof omdat hij enorm veel diversiteit biedt. En ten tweede ken ik de omgeving als geen ander omdat ik er op meerdere omliggende plaatsen gewoond heb en nog steeds in de buurt woon. Ik vond het leuk dat mij gevraagd werd of je daar ook kunt wandelen en was zelf verbaasd over de vele bizar mooie wandelroutes die dat opleverde. Als je me vraagt naar de mooiste, zou ik niet kunnen kiezen. Uiteraard moet je wel oog hebben voor je omgeving, om het ook te zien!”, aldus Marien met een knipoog.

Als je iets zo graag doet, gaat er ook veel tijd in zitten. Marien: “Jazeker, ik train van december tot september zo’n 17 uur per week. Daar bovenop komt er meer bij kijken, denk alleen al aan reistijd naar wedstrijden, veel schoonmaaktijd, en je bent natuurlijk sowieso veel met je sport bezig door je erin te verdiepen. Ik werk fulltime en kan gelukkig mijn trainingen combineren met mijn reistijd woon-werk: 47 km heen en terug. Dat scheelt. En het is natuurlijk heel belangrijk dat het thuisfront achter me staat!”

Asjen vliegt vaak op een vaste avond en in het weekend. “Thuis heb ik er de ruimte niet voor maar sommige figuren kan ik wel oefenen op de simulator, zodat je die in de praktijk weer beter kan uitvoeren. Het  vliegen gebeurt vooral op de vereniging en ik geef daar ook les, vooral aan mensen die voor het eerst kennismaken met modelvliegen. Het is leuk om mijn ervaring te delen met anderen die ook zo enthousiast zijn.”

“Het gaat lang niet altijd om snelheid, als je maar lekker bezig bent en geniet”

Over delen met anderen gesproken, als lezers enthousiast zijn… waar zijn we welkom? “Uiteraard bij de Regionale Modelvliegclub Friendship in Dalfsen!”, zegt Asjen als zeer betrokken bestuurslid. “Je bent welkom om eens te kijken, voor advies of een proefvlucht. Naast modelvliegtuigen kan dat ook voor drones en modelhelikopters. Voor kinderen is dat meestal vanaf zo’n 10 jaar.”

En als je wielrennen leuk vindt? “Sluit je dan vooral aan bij een vereniging”, is het eerste wat Marien roept. “Die zijn laagdrempelig en het heeft echt meerwaarde. Je leert anderen maar ook jezelf beter kennen. Je ziet wat van je omgeving en je pakt samen eens een terrasje mee. En onthoud: ‘fietsen is voor iedereen’. Het gaat lang niet altijd om snelheid, als je maar lekker bezig bent en geniet!”

“Allinq, techniek, passie, genieten… zomaar even wat kernwoorden die deze twee uitersten toch echt met elkaar gemeen hebben. Een verrassende maar leuke eindconclusie!”

De route van Marien

Stap ook op de fiets! Klik op het kaartje hiernaast en volg één van de favoriete routes van Marien. Bij de nummers staat een leuke uitleg. Ook deelt hij enkele mooie wandelroutes!